Маклюба
Необходими продукти
  • • 3-4 бр. патладжани
  • • 500 г телешко месо без кост
  • • 2 глави лук
  • • 2 ч.ч. ориз
  • • 2 с.л. доматено пюре
  • • 25 г фиде
  • • 1 скилидка чесън
  • • черен пипер
  • • сол
  • • олио
Начин на приготвяне
Месото се реже на кубчета и се вари във вода докато кипне. След това се изсипва водата и се добавя вряла вода (загрята предварително или от електрическа кана) и се оставя да ври на бавен огън докато напълно омекне месото. В същото време се нарязват патладжаните на филийки, посоляват се и се оставят за около 20 минути да се изцедят от горчивия сок и се изпържват в нагорещен тиган. След като месото и патладжаните са готови се приготвя червен ориз - в тенджерка се запържва фидето с олио до златист цвят и след това се запържва за около 5 минути и ориза, добавя се и доматеното пюре и се разбърква, след това се долива вода (около 3 см над ориза) и се включва на бавен огън, докато изври водата - 10-15 минути.
Когато всичко е готово поотделно, в една голяма тенджера се запържват ситно нарявания лук и чесън с телешкото месо и черен пипер и сол на вкус, след това котлона се изключва и се добавят патладжаните на филийки отгоре. Най-накрая се изсипва червения ориз и се натиска хубаво за да прилепне над патладжана. В една голяма купа или тава се обръща тенджерата и изсипаното съдържание прилича на купол (торта).

Е това е маклюбата - насладете и се с бяло вино или бира!
Рецептата е добавена от mimi3389 на 10 Август 2007 г.
Още рецепти за:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или
вход с Facebook
(не изисква регистрация)
# 7
sveth
магьосник в кухнята
[Изпробвал рецептата]
Много хубава рецепта... стана много вкусна манджичка...
[Изпробвана]
27 Май 2015
# 6
mimi3389
началник печка
[Автор на рецептата]
ами то виното е въпрос на вкус,,арабските ястия не се ядат от араби само,,така,че ако ви се пие бира или вино никой не може да ви спре. Рецептата я знам от иракчанка и не ми каза за други подправки,,тя жената си живее в София и така си го готви. Да ви е сладко още веднъж25 Сеп 2010
# 5
Aliana
магьосник в кухнята
Аз съм правила това ястие с Рас ел Ханут - точно подправката прави ястието арабско. Навин е прав. Слагам в папката и скоро го спрятам отново!1 Авг 2009
# 4
n12345n76
ентусиаст с миксер
проблема че няма ме техните подправки1 Авг 2009
# 3
sefi
майстор с шприц
А и вино не се пие, ама е много вкусно.17 Май 2008
# 2
Pavel
шеф на кухнята
Според мен няма пречки да стане вкусно ястие, просто вече няма да е типично арабско - там свинското не се яде :)30 Авг 2007
# 1
Mariq
чирак с черпак
А може ли телешкото месо да се замени например със свинско?21 Авг 2007

Сподели рецептата

Във форума
Нови снимки
от krasikn10от Ella_22от Doroteyaот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот zlareот Ella_22от Ella_22от Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот Doroteyaот krasikn10от Lirinka
Рецепти на деня
> <


© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.