Ако са ви омръзнали обичайните начини за приготвяне на телешки стек, обаче държите червеното месо да присъства на масата ви поне 1-2 пъти месечно, ви предлагаме един по-интересен вариант.

Той е абсолютно португалски - предизвикателен микс от вкусове и аромати, които правят месото крехко и неустоимо вкусно.

Спестихме плодовите версии на рецептата, които са не по-малко добри, но твърде летни за охладения ни вкус днес.

И не забравяйте, че червеното месо има своите качества, но не е най-добрият избор за ежедневна консумация. По-скоро го използвайте като малка глезотия по специален повод, винаги е приятно.

А ето и детайлите от рецептата:

Необходими продукти:

300 грама чисто телешко филе
20 грама масло
1 супена лъжица дребно нарязан чесън
25 милилитра коняк
50 милилитра червено вино
50 милилитра домашен телешки бульон
30 милилитра заквасена сметана
2 тънки парчета прошуто или хамон, препечени и хрупкави
1 яйце
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Овкусете месото с черен пипер и сол.

Загрейте маслото в тиган на средно висока температура и леко запечете в него филето от всички страни. Добавете чесъна и фламбирайте с коняка.

След това извадете телешкото и го оставете настрани.

В същия тиган добавете виното, а след това и бульона, и изчакайте сместа да се сгъсти леко. Изсипете и сметаната и отново изчакайте малко.

Върнете телешкото в тигана и го пригответе по свой вкус (алангле или добре сготвено).

Междувременно в съд с незалепващо покритие изпечете яйцето, запазвайки жълтъка полутечен. Средиземноморската шунка също трябва да е затоплена.

Поставете в подходяща чиния месото, яйцето върху него, а най-отгоре - шунката. Всичко това залейте със соса, приготвен в тигана, и сервирайте незабавно.

За да подсилите португалския вкус, украсете с 1-2 парчета грейпфрут. А и зеленчуците за гарнитура се подразбират - според настроението ви.