Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Жана Стоянова ви предлага лесна рецепта - сочно месо, задушено в гърне със зеленчуци.
ПРОДУКТИ
1 кг телешки шол
2 патладжана
5-6 картофа
3-4 моркова
5-6 глави лук
7-8 скилидки чесън
400 г гъби
3-4 с.л. ароматна домашна зеленчукова подправка (дребно нарязана целина, пащърнак, червена и зелена чушка, морков, лук, чесън, копър и магданоз)
1 ч.ч. червено вино
зърна шарен пипер
3 дафинови листа
олио, краве масло, сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарязваме месото на кубчета и го запечатваме в загрята мазнина.
Добавяме едро нарязаните моркови за 2-3 минути при месото. Прехвърляме всичко в гърнето. Набързо минаваме през тигана и едро нарязаните и обелени патладжани, картофи, лук и гъби.
Добавяме и тях в гърнето. Наливаме отгоре виното, малка чашка вода, овкусяваме със сол и останалите подправки, добавяме чесъна.
Захлупваме гърнето и поставяме в студена фурна. Постепенно увеличаваме градусите. След завирането на ястието печем около 2 часа на 150 градуса.