Начало За нас Реклама Контакти

Телешко филе с червен сос и карамелизиран лук

Снимка за Телешко филе с червен сос и карамелизиран лук
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Телешко месо готвено с червено вино – истинска класика. Но в нашата рецепта тя е чудесно допълнена с ароматните акценти на джинджифил, чесън и червен лук. Майсторският завършек на това празнично ястие е нежният винен сос.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 х 200 г телешки стека
  • 50 мл червено вино
  • 50 мл соев сос
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. настърган джинджифил
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 1 ч.л. шарен пипер
  •  сол на вкус
  • 2 с.л. зехтин
  • за соса:
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 ч.л. нишесте
  • 50 г студено краве масло, нарязано на кубчета
  • 1 с.л. магданоз, нарязан на ситно
  •  сол на вкус
  • за лука:
  • 2 глави червен лук, нарязани на тънки полуесеци
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 скилидка чесън, ситно скълцана
  • 2 с.л. оцет
  • 1 с.л. мед
  •  сол на вкус
  •  зърна от нар за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се соевият сос, лимоновият сок, джинджифилът и чесънът. Месото се слага в получената марината за 1 час в хладилника. Подсушава се и се поръсва със сол и пипер.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява и в него се изпържва от всички страни филето на умерен огън, по около 3 мин. от всяка страна, в зависимост от желаната степен на изпичане.

  3. 3.

    Сосът се приготвя, като се слагат да заврат лукът и виното в малък тиган. Когато остане 1/2 от течността, лукът се прецежда. Нишестето се разтваря в 2 с. л. вода и се добавя към редуцираното вино. Слага се на огъня да се сгъсти и се прибавят едно по едно кубчетата студено масло, при непрекъснато разбъркване. Подправя се със сол и се добавя магданозът.

  4. 4.

    Червеният лук се слага заедно с чесъна в загретия зехтин на слаб огън да омекне и леко да се позлати, при непрекъснато разбъркване. Прибавят се оцетът, медът и малко сол на вкус. Разбърква се още минута-две на огъня.

  5. 5.

    Стековете се сервират със соса, червения лук и няколко зърна от нар.


Ноем. 2008
Още подобни рецепти
Коментари